Az ipari vegyi anyag, Biszfenol-A (BPA) -val kapcsolatban  több hír látott napvilágot. Számos, egészségkárosító hatása aggasztó kérdéssé vált, mert ez a vegyi anyag túlságosan elterjedt, az emberek nagy többségének szervezetéből kimutatható.

BPA DetectedInPeopleA BPA több szempontból is egészségi kockázatot jelent. Kapcsolatban van szív és immunrendszer betegségekkel és rendellenességgel, problémákat okoz a májnál, zavarja a kemoterápiában szenvedők regenerálódását, gyógyulását , súlyos szív problémákhoz vezethet.
Az emberi szervezetben hosszabb ideig tárolódik mint azt korábban gondolták. Egyesek ezt a következő generáció problémájának tekintik.

A Washington Post azt írta, hogy magas koncentrációjú BPA-nak kitett férfiaknál (szerk: mi a magas érték?), erekció zavarokat és más szexuális problémákat okozhat. Egy a kormány által finanszírozott tanulmány jelent meg a "Human Reproduction"-ban amely azt mondja: "A Washington Post cikke az első, amely lehetséges kapcsolatotra utal hozza a BPA és a férfiaknál fellépő nemi zavarok és rendellenességek között. A korábbi tanulmányok csak a rágcsáloknak a vegyszerre gyakorolt reakcióit tanulmányozták.

Az 1930-as években kifejlesztett, az ösztrogén működését színlelő BPA úgy tűnik, pusztító hatással van a szervezet belsőelválasztású mirigy rendszerére.

Az amerikaiak vizeletének túlnyomó többségében ( több mint 93% nál) kimutatható volt a BPA. Ennek ellenére az ipar már régóta azzal érvel, hogy a tudósok és a fogyasztók érdekvédelmi szervezetei csak eltúlozzák a BPA káros hatásait. Állandóan két korábbi tanulmányra hivatkoznak, azonban egy több, mint 900 szakmai szempontból felülvizsgált tanulmány utal a BPA egészségre gyakorolt hatására. A nagy ipari csoportok, az ACS és a CDC azt állítják hogy biztonságos fenntartani a jelenlegi BPA szintet a termékekben. A gyártási folyamatot tehát nem csökkentik. Maga a Wikipedia is azt állítja, hogy az  European Food Safety Authority szerint (khmm) biztonságos a BPA fogyasztása. Hát, ha ők mondják...

Egy kínában végzett hosszú távú kutatás 634 olyan férfit vizsgált meg akik magas BPA szintnek kitett kínai gyárakban dolgoznak. A vizsgálatot több mint 5 évig folytatták majd összehasonlították az eredményeket olyan férfiak eredményeivel akiknél alacsony -elhanyagolható- volt a BPA kitettség, más szintén kinai gyárakban. A magas BPA szintnek kitett csoport minden egyes tagjánál egészségügyi problémák léptek fel. Négyszeresére növekedett az erekciós diszfunkció és hétszeresére az ejakulációs nehézségek, De-Kun Li szerint. A tudós a Kaiser Alapítvány Kutatási Intézménynél ami a Nemzeti Alapítvány Egészségért és Biztonságért Intézménytől kapott Anyagi támogatást kutatás céljából.

A problémák meglepően meglepő módon nem évek műltán jelentkeztek, hanem már hónapok múlva. Lényeges az is, hogy az eredmények megerősítették a korábbi tanulmányokat, melyek szerint csökkenteni kéne a szer kémiailag negatív hatásait.

BPA 2Az állatokon végzett kísérletek negativ eredménye is arra sarkallotta a BPA ellenzőit hogy abba kellene hagyni a szer ilyen nagy arányú kibocsátását. A kritikusok azonban egészében elutasitották az állatokon végzett kísérletek eredményeit, mondván "mutassatok nekünk embereken végzett eredményeket" (nyilván, mert azok eltérhetnek az állati kísérletek eredményeitől, érvelhettek ezzel)

Dr Li azt mondta erre: "Most már van emberi kísérletünk (tanulmányunk), olyan melynek eredményeit nem szabad egyszerűen elutasítani.".

Megjegyzés: Biszfenol-A (BPA) nevű vegyülettel találkozhatunk konzerv dobozokban, ásványvizes palackokban, plasztik étel tartályokban, fogtömésben, CD-bevonatban, csomagoláson, szemüvegben, üdítőkben és több ezer háztartási cikkben! Ez egy olyan kémiai vegyszer amit nagyon gyakran "előszeretettel"  használnak műanyag gyártásához.

Nőknél nyilván nem okoz impotenciát, de vajon az európai meddőségi mutatók, melyek szerint a szülni képes nők mintegy 1/4-e meddő, vajon minek tudhatók be? Mindent azért nehéz lenne "környzeti hatásokra" vagy a "stresszes életmódra" ráfogni, nem?

­