A helyes, illetve egészséges táplálkozással kapcsolatban olyan reklámokat szoktak mutatni a margarinokról, hogy azok szívbarát, egészséges ételek. Érdemes a "szívbarát" margarin kérdését közelebbről megvizsgálni.

margarineA koleszterinnel kapcsolatos általános tévismeretet a margarin gyárosok használták ki hatalmas piacok megteremtésére azzal, hogy a margarin sokkal egészségesebb, mint a vaj, mert az nem tartalmaz koleszterint.

Elsősorban jó tudni, hogy a koleszterin nem egy ártalmas anyag, hanem az anyagcsere egyik pillére, amely nélkül emberi élet nem létezhet.

Másodszor, az ételben előforduló koleszterin nem tud a vérkeringésbe belekerülni, mert azt kizárólag a máj szabályozza. A máj a vérkoleszterint ártalmas anyagok leküzdésére emeli fel, ha azok a szervezetbe kerülnek.

Az irónia ott van, hogy jóllehet a margarin nem tartalmaz koleszterint, de ha ez a szervezetbe kerül, a máj védekezésképen fel fogja emelni a vér koleszterin tartalmát, tekintve, hogy a margarin egy ártalmas vegyi anyag.

Mit tudunk a margarin előállításáról? A margarint a legolcsóbb olajból állítják elő, abból a szappanfőzéshez hasonlóan mindent kilúgozunk. Hátra marad egy természetellenes anyag mely, elveszítette az elektromos töltését, és transzferzsír néven ismeretes. Hogy megsűrűsödjön, és ne tudjon megromlani, félig hidrogénezik, majd különböző vegyi ízesítők és színesítők hozzáadásával a vajhoz hasonlóvá teszik. Így készül a margarin, ami végül is egy élelmiszernek álcázott vegyi termék.

A margarin többféle képen árt a szervezetnek

1. Ahol az elektromos töltés nélküli margarin a szervezetbe kerül, ott leállítja az anyagcserét, és pangást okoz, így a legkülönbözőbb szervi problémák állhatnak elő. Ekkor a máj védekezés képen felemeli a vér koleszterin tartalmát, hogy azzal a margarin káros hatását csökkentse.
2. Az emberi szervezet kizárólag balra forgató molekulákat képes hasznosítani, de igaz ez a bolygó minden teremtményére, még a baktréiumokra is. Pl., az aminosavaknál látható "L" betű a left (bal) szó rövidítése: L-arginin, L-cisztein, stb. A vegyi folyamatok annyiban térnek el az élő sejtekben lejátszódó szintézisektől, hogy véletlenszerűen jönnek létre balra és jobbra forgató molekulák, kb. fele fele arányban. Ami jobbos (R) molekula lesz, az a földi élőlények számára 100%-ban használhatatlan. A margarin "R" változata emészthetetlen ballasztként rakódik le a bélfalon, akadályozva a hasznos anyagok felszívódását. 
3. A margarin felborítja a hormonok egyensúlyát, ennek következtében a Prostaglandin 2 és a Thromboxan 2 kerülnek túlsúlyba. Az előbbi érszűkületet, a másik pedig vércsomósodást fog előidézni, ami előrehaladott érelmeszesedés esetén szívinfarktust okozhat. A margarin tehát nem annyira szívbarát, mint ahogy azt hirdetik. Sőt, kimondottan veszélyes. 
4. A margarin kémiai rákokozó is lehet, ha az immunrendszer le van gyengülve. Ezt Joanna Budwig Nobel díjas német biokémikus fedezte fel a múlt század végén.

Meglehetősen ironikus, hogy a margarint azzal hirdetik, hogy nem tartalmaz koleszterint, aminek még akkor sem lenne jelentősége, ha azzal a margarin telítve lenne. A máj viszont védekezésképen fel fogja emelni a vér koleszterin tartalmát, hogy a margarin káros hatásai ellen védekezzen.

Ha valaki a konyhában letenne a földre egy kis margarint, ahol egerek vannak, csodálkozva fogja tapasztalni, hogy azok nem nyúlnak hozzá, mert érzékelik, hogy az nem étel. Ki lehet próbálni a dolgot hangyákkal is, egy kis vajat és margarint a vonulási útvonalukr a téve. A vajat ellepik, a margarin érintetlenül fog maradni.

Az olcsón előállítható, ezer tonnaszámra gyártott margarin nyilvánvalóan jó üzlet. Hogy kinak? Hát a gyártóknak és a betegség iparnak. Ha az egészségünk a fontos, akkor inkább kerüljük el.

­